6.02.2008

Ön Bakış #5: Maneviyat

"Bir şampiyon ayağa kalkan kişidir, bunu yapamayacağı zaman bile."
- Natalie Rogers

"Korkaklar ölümlerinden evvel pek çok kez ölürler;
Yiğit ise ölümü asla birden fazla tatmaz."

- William Shakespeare



Merhabalar, beşinci ön bakış yazısıyla karşınızdayım. Yazıya devam etmeden önce, çok basit bir şekilde, oyunda kullanıldığı anlamıyla, maneviyat'ı tanımlayalım:
Maneviyat: Bir birimin savaş alanında kalma, savaşmaya devam etme iradesinin yanı sıra, kendini kontrol ve cesaretidir.

Maneviyat birimlerde çok önemli bir şey aslında. İnsanlar ordu yaratırken "aman ne önemi var" diye geçiştirebiliyorlar fakat bir birimin hücum altındayken, zayiat verdiğinde ve çeşitli başka durumlarda savaş alanında kalmakla koşup kaçmak arasındaki farkını çok ince bir çizgiyle belirliyor maneviyat.
Aynı şekilde kumandanların da maneviyatlarının yüksek olması, kaybetmekle kazanmak arasında bir ibre yaratıyor. Maneviyatı düşük kumandanlar, tüm ordularını arkalarında bırakıp savaş alanından kaçıp komutanlarını yenilgiye mahkum ederken, maneviyatı yüksek olanlar en ağır saldırı altında bile ordularına kumanda etmeye devam ediyorlar.
Maneviyat Yiğitlik ve Kontrol olarak ikiye ayrılıyor.
Yiğitlik, birimin cesaretini ve alanda tutunmasını belirlerken, kontrol kendini kaçmaktan ve cinnete girmekten alıkoymasına yarıyor.
Kontrol ve Yiğitliğin yanı sıra, Maneviyat'ın farklı bir kullanımı daha var. Maneviyat, birimlere herhangi bir atışlarını yeniden yapma fırsatı tanıyor. Birimler maneviyatlarının yarısı kadar bu hakka sahipler. Yani 10 maneviyata sahip bir birim, tüm savaş boyunca atışlarını toplam 5 kez yenilemeyi deneyebilir.

Bu ön bakış da bu kadar. Bundan ötesini anlatmaya çalışmak, daha ziyade sistemle alakalı mekaniklere girmek olacak. O da ön bakışlarda tercih ettiğim bir şey değil. Bir sonraki ön bakışta görüşmek üzere.

Hiç yorum yok: