13.02.2008

Ön Bakış #7: Arazi ve Yükselti

"Arazi çoğunlukla cesaretten daha önemlidir."

- Flavius Vegetius Renatus

SANCAK: Komutan'da çok zor olmayan bir arazi sistemi var. Arazi çeşitleri dört tane ve her biri yürüme hızını etkiliyor. Bir arazi açık, zor, çok zor veya geçilemez olabilir. Sonuncusunun adından da anlaşılabileceği gibi, ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın, hiçbir şekilde geçmek mümkün değil.
Açık araziler düz, sert topraklı, kısa bitki örtülü alanları ve yolları kapsıyor. Hıza bir etkisi yok. Zor araziler, daha uzun bitki örtülü, çakıllı alanları, diz yüksekliğinde su ve çamuru kapsıyor. Bu cins alanlarda yürümek iki katı Hız ücretine mal oluyor. Çok zor araziler, bir önceki sayılanlar dışındaki ve ilerlemenin gerçekten zor olduğu alanları kapsıyor. Hız ücreti dört katı. Haritalarda, hangi cins alanın nasıl olduğu özel işaretlerle açıkça belirtilmiş olacak.
Yükselti daha özel durumlarda kullanılıyor. Birimler hedeflerinden daha yüksek bir yerde duruyorlarsa menzilli atış yaparken aradaki yükseklik farkını azami menzillerine ekleyebiliyorlar. Dolayısıyla yüksekteki menzilli birimler, alçaktakilere göre daha geniş menzillere sahip oluyorlar. Tabii alçaktan yükseğe atmak da aynı cins bir cezaya sahip. Yüksekteki bir hedefe atış yapmak istediğinde, birim yükseklik farkını azami menziline ceza olarak almak zorunda.
Böylece yedinci ön bakış da bitiyor. Sekizinci ve son ön bakış olan Kader Destesi ile pazartesi günü tekrar burada olacağım. Bize ayarlı kalın ;)

Hiç yorum yok: